op 12 maart 2020

3 redenen waarom je zelf geen interne zoekfunctie moet bouwen

Veel ontwikkelaars kiezen ervoor om een standaard zoekfunctie, aanwezig in vele CMS'en, te gebruiken en daarop door te ontwikkelen. Toch zitten hier nadelen aan, zoals inspanning en onderhoud, waardoor het kiezen voor een externe site search oplossing vaak een betere keuze is.

Stephen Maij
Stephen Maij
Co-Owner & Product specialist

Een standaard ingebouwde zoekfunctie is vaak beperkt is waardoor krachtige, snelle en relevante resultaten achterwege blijven. Doorontwikkelen op dit fundament kost dan ook veel extra tijd. Wij geven jou 3 redenen waarom je zelf geen interne zoekfunctie moet bouwen:

1. Niet krachtig genoeg

Een standaard zoekfunctie is vaak niet krachtig genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • De content die deze zoekfuncties indexeren zijn bouwblokken uit het CMS.
  • Het CMS kan zelf niet bepalen wat de relevante stukken tekst zijn en bevat vaak ook technische code die weer uit de resultaten gefilterd moet worden.
  • Het ophalen van zoekresultaten vereist inspanning van het CMS, welke waarschijnlijk al druk genoeg is met het serveren van de normale content.

2. Niet gebruikersvriendelijk

Als er al een gebruikers interface voor de zoekfunctie wordt aangeboden, dan is deze standaard vaak niet gebruikersvriendelijk. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld geen feedback na het intypen van zoektermen en moeten zelf op een knop drukken. Extra filteropties worden niet aangeboden.

3. Veel onderhoud en kennis nodig

Zoeken is geen kern functionaliteit van een CMS en krijgt vaak onvoldoende aandacht van de ontwikkelaars. Tevens dient bij elke update van de CMS software de zoekfunctionaliteit weer uitgebreid te worden getest. Maatwerk oplossingen hebben veel onderhoud nodig. De standaard zoekfunctie vereist dus continue inspanning van een technische afdeling om deze optimaal in te zetten. Technische kennis dient gewaarborgd te worden, wat door doorstroming van personeel in gevaar komt.

Door het gebruik van een externe site search oplossing, zoals Searchine Site Search, kunnen al deze uitdagingen opgelost worden voor een fractie van de kosten die zelfbouw zou kosten.

Optimale performance met Searchine

Wij zijn continu bezig met het doorontwikkelen en verbeteren van de zoekoplossing van Searchine Site Search. Alles wat binnen Searchine Site Search wordt ontwikkeld, mag niet ten koste gaan van de performance en de wens om supersnel relevante zoekresultaten te geven aan de gebruiker. 

Searchine biedt eenvoudige widgets die op elke website geplaatst kunnen worden. Nieuwe functionaliteit wordt automatisch beschikbaar. Er is minimale technische kennis nodig, dus er zijn dus geen problemen te verwachten als er personele verschuivingen zijn binnen de technische afdeling.

Voordelen van Searchine Site Search

  • Uitgebreide mogelijkheden voor maatwerk implementaties
  • Niet CMS afhankelijk
  • Biedt ondersteuning aan ontwikkelaars voor het optimaal inzetten van Searchine
  • Facets
Wij ervaren een fijne samenwerking. Wij helpen onze klanten door hun bezoekers direct naar de juiste content te brengen en hierbij krijgen we goede ondersteuning van Searchine bij het implementeren van de zoekfunctie.
True People

Geïnteresseerd in Searchine?

Wij vertellen graag wat Searchine kan betekenen voor jouw organisatie.
Neem vrijblijvend contact met ons op! 

Neem contact op
Stephen Maij
Stephen Maij
Co-Owner & Product specialist